Cerrahi Diş Tedavisi

Cerrahi Diş Tedavisi

Anasayfa / Uygulamalarımız / Cerrahi Diş Tedavisi

GÖMÜLÜ OLMALARININ NEDENLERİ
-Sistemik nedenler
-Çene uzunluğunun yetersiz olması
-Supernumere(fazla) dişlerin varlığı
-Diş kaynaklı(odontojenik) tümörler
-Anormal sürme yolu
-Yarık dudak damak
-Kist ve tümörler

NEDEN ÇEKİLMELİDİRLER?
-Periodontitise neden olurlar; yani yarı gömülü dişin çevresinde diş eti problemi oluşması sıklıkla beklenir. Gömülü 20 yaş dişlerinin 25 yaşından erken çekilmesi ile ondan bi önceki dişte meydana gelebilecek diş eti problemleri engellenmiş olur.
-Perikoronitise neden olurlar; özellikle alt 20 yaş dişlerinin üzerinde yarı gömülü olduğu durumlarda meydana gelen diğer adıyla kapşon da dediğimiz dişin yarısının mukoza tarafından örtülmesiyle ve mukoza altında plak birikimi nedeniyle ortaya çıkan enflamatuar bir reaksiyondur. Şiddetli ağrılı ve ateşli bulgulara neden olurlar.

-Diş çürüklerine neden olurlar.

-Çeşitli ortodontik sorunlara yol açarlar;çene uzunluğunun yetersiz olduğu durumlarda alt ön dişlerde çapraşıklığa yol açabilirler.
-Diş kaynaklı kist ve tümör oluşumunu engellemek için çekilmelidirler.

-Nedeni belli olmayan ağrılara sebep olabilirler.

HANGİ DURUMLARDA ÇEKİLMEZLER?
-Çok erken yaşlarda(8-9)
-Hastanın 40 yaşın üzerinde olması
-Genel sağlık durumu iyi olmayan hastalarda çekim önerilmemektedir.

Gömülü dişler akut enfeksiyon varlığında çekilebilir mi?
Genel olarak, böyle bir durumda çekim yapılmaması tercih edilir. Akut enfeksiyon halinde bu enfeksiyon yayılabilir ve daha ciddi bir hal alabilir. Enfeksiyon öncelikle oral hijyen uygulamaları ve antibiyotikler ile kontrol edilmelidir. Dişinizin çekimi için bekledikçe oluşabilecek problemlerin sayısı da artmaktadır. Çünkü yaş ile beraber dişin çevresindeki kemik dokusu daha da yoğunlaşmakta ve dişin çekimi zorlaşmaktadır. İyileşme süreci ise yavaşlamaktadır. Dişin boyutu, şekli ve pozisyonuna bağlı olarak, çekim basitten komplike bir cerrahi işleme kadar değişebilen zorlukta olabilir. Basit bir çekim sonrasında genellikle az miktarda şişlik, ağrı ve kanama olur. Daha komplike bir işlemden sonra ise şişlik, ağrı ve kanama daha fazla olabilmektedir. Bu nedenle doktorunuzun operasyondan sonra size vereceği bilgileri dikkatle dinleyiniz ve uygulayınız. Çekim sonrasında “alveolit” dediğimiz tablo oluşabilir. Bu durum çekim boşluğunda yeterli kan pıhtısının oluşmamasından kaynaklanan birkaç gün süren ağrılı bir durumdur. İşlemden sonra yoğun ağrı ve ağız kokusu olması durumunda doktorunuza başvurunuz.

Apikal Rezeksiyon, Apikoektomi veya kök ucu rezeksiyonu; dişin kök ucunun ve etrafındaki ilişkili enfekte veya patolojik dokunun çıkartılması işlemidir. Bu işlem; kök ucundaki enflamasyon ve enfeksiyonun kök kanal tedavisi veya bu tedavinin tekrarına rağmen iyileşmemesi yada ilişkili kronik patolojinin varlığı halinde ilgili dişi ve çevresini sağlıklı bir yapıya kavuşturmak için yapılmaktadır. Uygulanacak dişe göre ortalama 30 – 90 dk. sürebilen bir operasyon olan apikal rezeksiyon öncesi doktorun da önerisi ile antimikrobiyal ağız gargaraları, antiinflamatuar ve/veya antibiyotik kullanımı söz konusu olabilmektedir.

PROTETİK CERRAHİ NEDİR VE AMACI NEDİR?
-Preprotetik cerrahinin amacı;protez yapımı öncesi kaybolan kemik konturlarını tamamlayarak ve yumuşak dokuyu düzenleyerek,destek dokuları ideal hale getirmektir.

NEDEN PROTETİK CERRAHİYE İHTİYAÇ DUYULUR?
-Uzun süren dişsizlik durumlarında çene kemiğinde meydana gelen atrofiler yeni geleneksel protez yapımına imkan sağlayamaz.
-Uzun süren dişsizliklerin etkileri ; yüz yüksekliği azalır ,çene kemiği desteği azalır,kas kasılması bozuklukları meydana gelir.

YAPILAN TEDAVİNİN HEDEFLERİ NELERDİR?
-Yumuşak ve sert doku çıkıntılarının düzeltilmesi
-Çene kemiğinin düzensizliklerinin giderilmesi
-Enfekte dokuların uzaklaştırılması
-Kemik boyutlarının protez taşıyabilecek duruma getirilmesi
-Estetiğin sağlanması

YAPILAN İŞLEMLER NELERDİR?
-Alveoloplasti
-Eksositozların düzeltilmesi
-Genial tüberküllerin düzeltilmesi
-Torusların düzeltilmesi
-Mesnetsiz(hareketli,desteksiz) dokuların düzeltilmesi
-Epulis fissuratumların düzeltilmesi
-Frenektomi